وقتی از کسب و کار آنلاین صحبت می‌کنیم، در واقع منظورمان وبسایت یا فروشگاه اینترنتی است. البته با توجه به گسترش استفاده از شبکه‌های مجازی خصوصا اینستاگرام، باید اینستاگرام هم در کنار سایت‌ها و فروشگاه‌های اینترنتی قرار دهیم. در این مقاله هر کجا از کلمه سایت یا فروشگاه اینترنتی استفاده کرده‌ایم، منظورمان یک کسب و کار آنلاین است.

دلایل زیادی وجود دارد که چرا سایت‌ها موفق نمی‌شوند؟ چرا سایت‌ها بازدیدکنندگان زیادی جذب نمی‌کنند؟ چرا سایت‌ها نمی‌توانند بازدیدکنندگان خود را به مشتری تبدیل کنند؟

بسیای از افراد به اشتباه فکر می‌کنند که داشتن یک سایت یا فروشگاه اینترنتی می‌تواند فورا باعث آورده‌ی مالی و موفقیت در کسب و کار خود شوند. اما واقعیت این است که فقط داشتن یک سایت یا فروشگاه اینترنتی دلیلی بر داشتن درآمد و موفقیت نیست. شما باید بتوانید برای سایت خود بازدیدکننده (خریدار) جذب کنید. باید مسیری را بروید که تجربه‌ی خوشایندی برای بازدیدکنندگان خود به جا بگذارید.

در این مقاله ۱۰ اصل مهمی که باعث شکست خوردن یک کسب و کار آنلاین (سایت یا فروشگاه اینترنتی) می‌شود را توضیح می‌دهم. توجه کنید که قبل از داشتن یک سایت باید به این موارد توجه لازم و کافی را داشت.

۱. موضوع فعالیت را خیلی بزرگ نکنید!

یکی از مهم‌ترین دلایل شکست پروژه‌ها، معمولا بزرگ کردن بیش از حد پروژه است. فرض کنید می‌خواهیم یک فروشگاه آنلاین راه‌اندازی کنیم و دائما فروشگاه‌های اینترنتی خیلی بزرگ را بررسی می‌کنیم و می‌خواهیم در مقیاس آن‌ها این کار را بکنیم. این اشتباه‌ترین کار ممکن است!

همواره توجه داشته باشید که به حد توان و نیرویی که دارید پروژه‌ی خود را بزرگ کنید. نیازی نیست که پروژه‌ی شما خیلی بزرگ باشد، چون شما هرگز در نقطه‌ی شروع توان رقابت با کسب و کارهای مشابه خیلی بزرگتر از خود را ندارید. آن‌ها ثمره‌ی چندین سال تجربه و کار نیروهای فراوان هستند. پس پروژه‌ی خود را بزرگ نکنید.

گاهی از دست دادن فرصت‌ها، خیلی بهتر از به دست آوردن چندین فرصت به صورت ناقص است! با یه دست نمی‌شه چندتا هندونه برداشت!

۲. کپی کاری نکنید!

همین الان یک جستجو در مورد “قالب فروشگاهی وردپرس دیجیکالا” انجام دهید! نتایج بسیار زیادی می‌بینید که قالب‌های مختلف وردپرس را یا منحصرا شبیه دیجیکالا طراحی کرده‌اند یا یک قالب دیگر را انقدر کد اضافی بهش وارد کردند تا شبیه دیجیکالا شود. وقتی بیشتر بررسی کنید می‌بینید که بعضی از این قالب‌ها چند هزاربار فروش داشته اند! حالا با خودتون فکر کنید که خود شما چند فروشگاه اینترنتی شبیه به دیجیکالا تا به حال دیده‌اید و از آنها خرید کردید؟ این چند هزار فروش، کدامشان امروز یک فروشگاه اینتترنتی موفق شده‌اند؟ به جرآت می‌تونم بگم حتی یک درصد آن‌ها هم نتوانستند به موفقیت و پایداری برسند.

دلیلش کاملا مشخص است! کپی کاری در فضای وب معمولا پاسخ نمی‌دهد. قطعا ایده گرفتن از کسب و کارهای موفق، یا حتی ترکیب چند کسب و کار موفق باهم شاید مثمر ثمر باشد. اما اینکه صرفا بخواهیم یک کسب و کار را کپی کنیم، احتمالا شکست می‌خوریم.

گرفتار تبلیغات زرد و مدیا نشوید. سعی کنید مستقل فکر کنید. مستقل ایده پردازی کنید. و برای کسب و کار آنلاین خود برنامه داشته باشید.

۳. هویت برند داشته باشید!

انتخاب نام برند، انتخاب دامنه، انتخاب هویت سازمانی، رنگ‌ها و این سری موارد را جدی بگیرید. اگر بودجه‌ی کافی برای ساخت و طراحی کتابچه‌ی برند خود ندارید، هیچ اشکالی ندارد. اما حتما الفبای هویت برند را رعایت کنید. نام دامنه، نام برند، رنگ بندی، لحن گفتار و به صورت کلی هویت یکپارچه داشته باشید.

می‌توانید در ذهن خودتان، برند خودتان را شکل دهید. خیلی سخت نگیرید، فقط کافی‌ست هویت برند شما به صورت کلی برای شما و بازدیدکنندگان یک‌پارچه و به یادماندنی باشد.

۴. کارایی را فدای زیبایی نکنید!

بعد از تجربه‌ی سیزده چهارده ساله در طراحی سایت و وردپرس، بسیار دیده‌ام که افراد ابتدای کاربه تنها چیزی که فکر می‌کنند زیبایی سایت و امکانات آن است. اگر شما سایت خیلی قشنگ و پر امکاناتی داشته باشید اما کارایی ضعیفی داشته باشید، ضرر خواهید کرد. و همچنین برعکس.

اگر شما سایت خیلی قشنگ و پر امکاناتی داشته باشید اما کارایی ضعیفی داشته باشید، ضرر خواهید کرد.

توجه داشته باشید که باید تعادلی بین کارایی سایت و طراحی سایت وجود داشته باشد. ساده‌تر بخوام بگم، یعنی یک سایت استاندارد و با کارایی بالا(خصوصا سرعت و تجربه کاربری خوب) داشته باشید.

۵. از قالب‌ها و افزونه‌های نال شده استفاده نکنید!

مسئله بسیار مهمی که معمولا افراد رعایت نمی‌کنند، استفاده از قالب‌ها و افزونه‌های نال شده‌ وردپرس است. این کار خیلی برای سایت شما مضر است!

اگر شما می‌خواهید از قالب‌ها و افزونه‌های تجاری وردپرس استفاده کنید، یا لایسنس اصلی را تهیه کنید، یا از اورجینال بودن محصول اطمینان حاصل کنید. یعنی اگر از مارکت‌های ایرانی محصولی خریداری می‌کنید، مطمئن شوید که فروشنده نسخه اصلی را در اختیار شما قرار می‌دهد.

توجه داشته باشید که فقط نسخه اصلی از سمت فروشنده مهم نیست، مسئله مهم‌تر این است که کدهای اضافی به آن محصول اضافه نشده باشد. پیشنهاد من قطعا خرید لایسنس اصلی و اورجینال است!

۶. سایت خود را برای موبایل کاملا بهینه کنید!

طبق آمار، از اواخر سال ۲۰۱۶ به بعد، تعداد افرادی که سایت‌ها در موبایل مشاهده می‌کنند بسیار بیشتر از دستگاه‌های بزرگتر (دسکتاپ) شده است. توجه کنید که عنوان واکنش‌گرایی یک قالب وردپرس اهمیتی ندارد. مهم این است که تمام قسمت‌های سایت شما در صفحه نمایش‌های کوچکتر بدون نقص قابل نمایش باشد.

۷. سایت خود را برای گوگل آماده کنید!

مهم‌ترین فاکتور سایت از دید گوگل، استاندارد بودن و سرعت بارگزاری سایت است. سایت شما نباید دارای لینک‌های خراب و صفحه‌های ناقص باشد. تمام قسمت‌های سایت شما باید توسط گوگل قابل خواندن یا به اصطلاح قابل ایندکس شدن باشند.

محتوای ارزشمند داشته باشید، محتوای کپی از دید گوگل بی ارزش است. همچنین با توجه به تغییرات جدید گوگل سرعت بارگزاری سایت بسیار فاکتور مهمی است.

و فاکتور مهم دیگر سئوی سایت است. از قالب‌هایی استفاده کنید که استانداردهای اولیه سئو در آن‌ها رعایت شده است. یا به اصطلاح seo-friendly هستند.

۸. منوی پیچیده و ساختار نامنظم

منوی سایت، مهم‌ترین و اولین چیزی‌ست که کاربر به آن توجه می‌کند. وقتی سایت‌ها منوی خیلی پیچیده‌ای دارند و اسکلت بندی خدمات یا محصولات گیج کننده‌ست، قطعا بازدید کننده خسته می‌شود و سایت شما را می‌بندد. سعی کنید خیلی ساده رفتار کنید. بازدیدکننده همواره دوست دارد سریع به نتیجه برسد.

۹. زیرساخت و بکاپ گیری را جدی بگیرید!

بسیاری از سایت‌ها و به خصوص فروشگاه‌های وردپرسی، از هاست‌های اشتراکی و کم کیفیت استفاده می‌کنند. وردپرس نرم افزاری است که منابع زیادی مصرف می‌کند. خصوصا ووکامرس.

اگر از ووکامرس استفاده می‌کنید سعی کنید یک هاست اشتراکی خیلی قوی بگیرید. البته پیشنهاد من سرور مجازی با حداقل ۴ گیگ رم است. مسئله‌ی زیرساخت سایت خود را جدی بگیرید و برای آن هزینه کنید. مهم‌ترین فاکتور یک سایت، UP-TIME آن است. اگر شما سایتی داشته باشید که زیرساخت کم کیفتی داشته باشد، حتما سایت کندی خواهید داشت و حتی در بسیاری از مواقع که خودتان هم خبر ندارید سایت شما اصلا بالا نمی‌آید!

همواره از سایت خود نسخه‌ پشتیبان داشته باید تا در صورت بروز هرگونه مشکل به سرعت بتوانید سایت خود را بازگردانی کنید.

۱۰. بازاریابی اینترنتی انجام دهید!

وقتی یک سایت راه‌اندازی می‌کنید، روش‌های مختلفی برای جذب بازدیدکننده وجود دارد. اگر از طریق بازاریابی محتوا می‌خواهید بازدیدکننده جذب کنید، توجه داشته باشید که باید سئوی بسیار خوبی انجام دهید. برای تولید محتوا استراتژی داشته باشید.

اگر می‌خواهید تبلیغات آنلاین انجام دهید، به اندازه کافی تحقیق کنید و ترجیحا این مسئله را به متخصصین واگذار کنید. در فضای وب هیچ تضمینی وجود ندارد که مثلا میلیون‌ها تومان هزینه تبلیغات کنید و قطعا جواب بگیرید. ساده‌تر بخوام بگم همیشه هزینه ریالی زیاد در تبلیغات منجر به موفقیت کسب و کار شما نمی‌شود. بلکه در اکثر مواقع طبق تجربه و آمارها، هزینه ریالی زیاد در تبلیغات منجر به شکست پروژه‌ها شده است.

به قدری پول به تبلیغات دهید، که سایت شما از توان برگشت بخشی از پول یا کل آن را داشته باشد!

جمع‌بندی

حدوا سیزده چهارده سالی می‌شود که در زمینه طراحی سایت و وردپرس فعالیت می‌کنم. این ۱۰ موردی که گفتم به نظرم مهم‌ترین دلایلی بود که سایت‌ها شکست خوردند. در این سال‌ها با افراد زیادی کار کردم و مشاوره‌های فراوانی در زمینه کسب و کار آنلاین دادم.

امیدوارم شما، به این مواردی که شاید به نظرتون خیلی واضح و روشن بود توجه بیشتری کنید. موفقیت در فضای وب اگر این موارد را در نظر داشته باشیم به نظر من سخت نیست.

و به عنوان حرف آخر، تحت تاثیر تبلیغات زرد و مدیا قرار نگیرید. مستقل فکر کنید، از کسب و کارهای بزرگ ایده بگیرید ولی کپی نکنید! اگر با کپی کاری حتی موفق شوید، اما نمی‌توانید به صورت ادامه دار فعالیت کنید. چون نقشه‌ راه را نمی‌دانید و دائم باید منتظر باشید تا ببینید دیگران چه می‌کنند.

اگر این مقاله برای شما مفید بود، خوشحال می‌شم با دیگران به اشتراک بگذارید. همچنین اگر شما تجربه‌ای دارید در قسمت دیدگاه‌ها ارسال کنید. موفق باشید.