آموزش قدم به قدم وردپرس

یادگیری وردپرس با رویکردی جـدیـد

قالب وردپرس چیست؟ – انواع قالب‌های وردپرس

فهرست عناوین

قالب وردپرس چیست؟ اگر شما بخواهید سایت راه اندازی کنید و از سیستم مدیریت محتوای وردپرس استفاده کنید، احتمالا اولین چیزی که به آن بر می‌خورید انتخاب قالب مناسب با موضوع فعالیت شماست. ما در این نوشته می‌خواهیم باهم در مورد قالب‌های وردپرس کار کنیم. دوستان گرامی، آموزش نصب و راه اندازی قالب وردپرس در قسمت بعدی آموزش قرار داده شده است. در این قسمت فقط می‌خواهیم تعاریف و راه‌های مختلف پیدا کردن قالب مورد نیاز را بررسی کنیم.

قالب وردپرس چیست؟

قالب وردپرس یا پوسته‌ وردپرس در واقع ظاهر سایت شما می‌باشد. وقتی تصمیم می‌گیرید که سایت خود را با سیستم مدیریت محتوای وردپرس بسازید، نیاز به یک قالب مناسب با موضوع فعالیت خود دارید.

توجه داشته باشید همانطور که جلسه اول آموزش وردپرس گفتیم، وردپرس دارای نزدیک به ۸۰۰۰ قالب رایگان و بالغ بر ۱۰ هزار قالب تجاری است و همین مسئله باعث شده است کاربران تقریبا برای هر نیازی که بخواهند قالب مناسب خود را پیدا کنند.

پس قالب وردپرس در واقع نمای ظاهری سایت شماست. البته این نکته را مد نظر داشته باشید که در بعضی موارد قالبی که انتخاب کنید شامل ظاهر و امکانات سایت شما می‌شود. مثلا فرض کنید شما می‌خواهید یک سایت املاک راه اندازی کنید. قالبی که انتخاب می‌کنید می‌تواند تمام امکاناتی که نیاز دارید را در بر بگیرد.

پس در واقع یکی از مهم‌ترین مراحل راه اندازی سایت با کمک وردپرس، انتخاب قالب مناسب است.

قالب وردپرس چه کارهایی انجام می‌دهد؟

قالب وردپرس به شما کمک می‌کند بدون کدنویسی ظاهر سایت خود را بسازید. خیلی ساده می‌توانید یک قالب با توجه به نیاز خود انتخاب کنید و آن را بر روی وردپرس نصب و فعال کنید و از امکانات آن استفاده کنی

مهم است که چه قالبی انتخاب می‌کنید چون هر قالبی امکانات خاصی را دارد. نظیر:

  • مدیریت فهرست سایت (منوی وردپرس)
  • مدیریت سر برگ سایت (هدر وردپرس)
  • بک گراند، استایل، مدیریت فونت و …
  • مدیریت ستون‌های کناری در سایت
  • فرمت‌های مختلف پست ها

بعد از نصب وردپرس، قالب پیش فرض وردپرس روی سایت فعال است. این قالب بسیار ساده و سبک است. اگر بخواهید می‌توانید از آن استفاده کنید ولی من پیشنهاد نمی‌کنم. چون قالب پیش فرض وردپرس در واقع هیچ امکانی ندارد و نیاز است شما دانش برنامه نویسی داشته باشید.

انواع قالب‌های وردپرس

قالب های وردپرس به صورت کلی به سه دسته تقسیم می‌شوند:

  1. قالب‌های رایگان
  2. قالب‌های تجاری (premium)
  3. قالب‌های نال شده (nulled)

قالب رایگان وردپرس چیست؟

قالب‌های رایگان در وردپرس معمولا به قالب‌هایی گفته می‌شود که در مخزن اصلی وردپرس (wordpress.org) قرار دارند. این قالب‌ها معمولا تمام امکانات یا بخشی از امکانات خود را به صورت رایگان در اختیار شما قرار می‌دهند.

قالب‌های رایگان وردپرس را به سادگی آب خوردن می‌توانید نصب و ره اندازی کنید. در جلسه بعدی آموزش نصب قالب وردپرس در مورد نصب و راه اندازی قالب‌ها صحبت کرده‌ایم.

قالب تجاری یا قالب پریمیوم وردپرس چیست؟

قالب‌هایی وجود دارد که برای نصب و راه اندازی آن‌ها، ابتدا باید آن قالب‌ها را بخرید. یعنی به ازای دریافت قالب باید هزینه پرداخت کنید. معمولا این سری قالب‌ها در مارکت‌های فروش قالب وردپرس مثل themeforest.net موجود است.

توجه: بعضی از قالب‌ها نسخه رایگان آنها در مخزن اصلی وردپرس با امکانات محدود وجود دارد و برای فعال شدن تمام امکانات باید نسخه تجاری آنها را تهیه کنید.

قالب نال شده وردپرس چیست؟

قالب‌های تجاری در وردپرس معمولا دارای قفل نرم افزاری هستند. به زبان ساده‌تر قالب‌های تجاری در وردپرس معمولا لایسنس دارند و شما نمی‌توانید بدون داشتن لایسنس آن‌ها را فعال کنید.

قالب نال شده در وردپرس به قالب‌های تجاری‌ای گفته می‌شود که در سطح اینترنت برای دانلود موجود است که اگر لایسنس داشته باشد، لایسنس آن غیر فعال شده است ی به عبارت دیگر نال شده است.

ــ‌ قالب نال شده چه عیبی دارد؟

قالب نال شده وردپرس، ممکن است دارای کدهای مخرب باشد. یکی از معروف‌ترین بد افزارهایی که در قالب‌های نال شده معمولا وجود دارد wp-vcd نام دارد. در آینده در مورد این بدافزار توضیح خواهم داد.

همچنین در اکثر مواقع وقتی شما قالب نال شده دانلود می‌کنید و می‌خواهید از آن استفاده کنید، معمولا نسخه نهایی قالب را در اختیار ندارید.

ــ‌ قالب نال شده چه مزایایی دارد؟

شما با استفاده از قالب نال شده، می‌توانید سایت خود را ایجاد کنید و با تمام قسمت‌ها و امکانات قالب کار کنید. به نظر من قالب نال شده می‌توانید انتخاب مناسب باشد در شرایطی که قصد آزمایش قالب را دارید.

بالاخره از قالب نال شده استفاده کنیم یا نه؟

پاسخ به این سوال در واقع “نه” است. اما به نظر من با توجه به قیمت‌ قالب‌ها و از همه مهمتر آشنایی با مدیریت قالب‌ها، برای شروع می‌شود از قالب نال شده استفاده کرد و برای استقرار وبسایت و رونمایی از نسخه اصلی سایت از قالب اورجینال استفاده کرد.

قالب چند منظوره وردپرس چیست؟

قالب هایی چند منظوره یا Multipurpose قالب‌هایی هستند که برای موضوعات مختلفی طراحی شده اند. طراحی قالب‌های چند منظوره به صورت ماژولار است. دست شما در طراحی بسیار باز است و بدون دانش برنامه نویسی به سادگی می‌توانید از المان‌های از پیش طراحی شده استفاده کنید و آنها را شخصی سازی کنید.

قالب‌های چند منظوره وردپرس معمولا دارای چند قالب آماده برای استفاده هستند. مثلا طراح قالب یک طراحی آماده برای وبسایت شرکتی طراحی کرده است و فقط کافی است شما محتوای آن را شخصی سازی کنید.

همچنین در قالب‌های چند منظوره وردپرس معمولا بخش‌های از پیش طراحی شده وجود دارد. مثلا شما می‌خواهید یک برگه بسازید و در میان برگه خود از یک بخش “معرفی خدمات” استفاده کنید. می‌توانید از بخشی که از قبل طراحی شده است استفاده کنید.

قالب راستچین وردپرس چیست؟

قالب راستچین وردپرس در واقع به معنای پشتیبانی قالب از زبان‌های راستچین دنیاست. در واقع شما وقتی قالبی از وردپرس را مشاهده کردید که در توضیحات آن به گزینه RTL support اشاره کرده بود به این معناست که این قالب زبان‌های راستچین را پشتیبانی می‌کند.

مطلب پیشنهادی: قالب راستچین یا قالب RTL چیست؟

اما یک اشتباه رایج هست که راستچین بودن قالب وردپرس را بعضآ با بومی سازی قالب اشتباه می‌گیرند. بومی سازی قالب در واقع تمام فعالیت‌هایی است که یک قالب را برای یک منطقه شخصی سازی کنیم. مثلا فونت مناسب اضافه کنیم یا مثلا تقویم آن را شمسی سازی کنیم و ازین دست کارها.

یک نکته‌ای که باید بگم، تقریبا اکثر قالب‌های محبوب وردپرس به خودی خود هم راستچین هستند و هم شما می‌توانید فونت دلخواه روی آنها نصب کنید.

قالب وردپرس در مدیریت وردپرس کجاست؟

اگر شما قسمت‌های قبل آموزش ساخت سایت با کمک وردپرس را مشاهده کرده باشید، تا قسمت قالب‌ها در وردپرس را به شما یاد دادیم که چیست و چگونه کار می‌کند. و اما قسمت قالب یا پوسته در وردپرس.

بعد از ورود به پنل مدیریت وردپرس، در منوی سمت راست گزینه‌ی نمایش > پوسته‌ها مربوط به مدیریت پوسته یا قالب وردپرس است. از طریق این قسمت تمام قالب‌هایی که روی سایت شما نصب است را مشاهده می‌کنید. همچنین می‌توانید قالب جدید اضافه کنید و یا قالب‌های موجود را حذف کنید.

چایلد تم چیست؟ پوسته فرزند وردپرس چیست؟

چایلد تم یا پوسته فرزند وردپرس زمانی استفاده می‌کنیم که می‌خواهیم تغییراتی در کدهای قالب اصلی (پدر) ایجاد کنیم. قالب پدر یا قالب اصلی وردپرس قالبی است که تمام کدهای قالب در آن قرار دارد. در واقع قالب پدر هسته مرکزی قالب است. ابتدا قالب پدر نصب می‌شود. سپس قالب فرزند را نصب می‌کنیم و فعال می‌کنیم و تغییرات در کدهای قالب اصلی (هسته) را در پوسته فرزند انجام می‌دهیم.

قالب‌های وردپرس همواره در حال به روزرسانی هستند. با به روزرسانی قالبهای وردپرس، تمامی فایلهای قالب مجدد ریست می‌شوند و اگر ما تغییری در کدهای قالب اصلی وارد کنیم بعد از بروزرسانی تمامی تغییراتمان حذف می‌شود. زمانی که از قالب فرزند استفاده می‌کنیم با به روزرسانی قالب اصلی، تغییراتی که در کدها ایجاد کردیم باقی می‌ماند و دیگر نیازی به تغییرات مجدد در قالب اصلی نیست.

چطور قالب وردپرس انتخاب کنیم؟

موارد مهمی که در هنگام انتخاب قالب برای سایت خود باید به آن توجه داشته باشید:

۱. مناسب با نیازتان انتخاب کنید

اولین قدم برای انتخاب قالب وردپرس، انتخاب بر حسب نیاز شماست. مثلا اگر شما می‌خواهید یک سایت فروشگاهی بسازید باید قالب فروشگاهی مناسب انتخاب کنید. مثلا یک سایت شخصی در زمینه عکاسی نیاز به امکاناتی نظیر چیدن تصاویر و گالری و از این قبیل است. ولی یک سایت خبری و وبلاگ بهتر است از یک طراحی مینیمال استفاده کند.

برخی از امکانات نسبتا مهمی که در تمامی موضوعات مشترک است عبارت است از:

  • اشتراک گذاری در شبکه‌های اجتماعی
  • تجربه کاربری یا دسترسی پذیری قوی
  • قابلیت ترجمه به زبان فارسی یا دیگر زبان‌ها
  • پشتیبانی از فرم‌های تماس
  • پشتیبانی از دیدگاهها

۲. شخصی سازی ساده

گاهی قالب وردپرسی را انتخاب می‌کنیم که دستمان بسیار بسته می‌شود. حتما بررسی کنید که چقدر دستتان در شخصی سازی قالب باز است. یکی از راههایی که می‌توانید آن را آزمایش کنید، نصب قالب وردپرس مد نظر شماست. آن را نصب کنید و آزمایش کنید که نیازهایی که دارید را می‌توانید با امکانات قالب شخصی سازی کنید یا نه؟

بخش‌هایی که باید بررسی کنید عبارت است از:

  • مدیریت سربرگ یا هدر
  • بررسی امکانات سفارشی سازی وردپرس
  • بررسی ویژگی‌های قالب یا Theme option (بعضی قالبها این گزینه را ندارد)
  • بررسی ابزارک‌های قالب
  • بررسی فهرست وردپرس

۳. سرعت و سئوی قالب را بررسی کنید

قالبی که انتخاب می‌کنید تاثیر مستقیمی بر روی سرعت و سئوی سایت شما دارد. یک قالب می‌تواند دارای کدهای کثیف و غیر بهینه باشد که سرعت یا سئوی سایت شما در تحت تاثیر قرار دهد. در توضیحات قالبی که می‌خواهید انتخاب کنید دقت کنید گزینه سرعت بهینه و سئوی قوی قرار داده شده باشد.

حتما قالب را با کمک ابزارهای مختلفی که وجود دارد آنالیز کنید. ابزارهای مفیدی که می‌توانید از آنها استفاده کنید عبارت است از:

۴. واکنش گرایی قالب و آماده برای موبایل

اینکه سایت شما نمایش خوبی در تلفن‌های همراه داشته باشد برای گوگل بسیار مهم است. چون بیش از ۹۰ درصد بازدیدکنندگان از گوشی های همراه استفاده می‌کنند. بنابراین بسیار مهم است که قالبی که انتخاب می‌کنید واکنش گرا یا ریسپانسیو باشد. خبر خوب اینکه بیشتر قالب‌های وردپرس واکنش گرا هستند. اما پیشنهاد می‌کنم باز هم شما برگه‌ها و قسمت‌های مختلف قالب را مجددا بررسی کنید.

یک راه ساده برای اینکه خودتان قالب را بررسی کنید استفاده از امکانات مرورگر کروم یا موزیلا است. قالب را در مرورگر باز کنید، کلید F12 را بزنید و ریسپانسیو قالب را بررسی کنید.

۵. پشتیبانی از افزونه‌های مهم وردپرس

افزونه‌های مهمی در وردپرس وجود دارد که شاید بخواهید از آنها استفاده کنید. افزونه‌هایی که امکانات سئو، سرعت سایت، فرمهای تماس و … را به سایت شما اضافه می‌کنند. حتما چک کنید که قالب مد نظر از این افزونه ها پشتیبانی کند.

برخی از افزونه های مهم عبارتند از:

  • افزونه سئوی RankMath یا Yoast
  • افزونه کشینگ LiteSpeed Cach یا Rocket WP
  • افزونه صفحه ساز ELEMENTOR (بسیار مهم)
  • افزونه Woocommerce

۶. خودداری از نصب افزونه‌های متعدد

هرچه در سایت وردپرسی خود کمتر افزونه نصب کنید به نفع شماست. این موضوع را بسیار جدی بگیرید! سعی کنید قالبی را انتخاب کنید که امکانات مورد نیاز شما رو در خود داشته باشد. با اینکار شما کمتر نیاز پیدا میکنید تا افزونه های جانبی نصب کنید.

هرچه افزونه کمتری بر روی سایت خود نصب کنید، سرعت سایتتان بالاتر خواهد بود و آسیب پذیریها و اختلالات کمتر خواهد بود.

جمع بندی

الان ما می‌دانیم قالب وردپرس چیست و چگونه باید یک قالب مناسب برای وردپرس انتخاب کنیم. اگر سوالی دارید می‌توانید از طریق دیدگاهها برای من ارسال کنید. همواره سعی می‌کنم در سریعترین زمان به آنها پاسخ دهم. دیگر قسمت‌های آموزش وردپرس را با دقت ببینید. ممنون که همراه من بودید.

قسمت بعدی

قالب وردپرس چیست؟ اگر شما بخواهید سایت راه اندازی کنید و از سیستم مدیریت محتوای وردپرس استفاده کنید، احتمالا اولین چیزی که به آن بر می‌خورید انتخاب قالب مناسب با موضوع فعالیت شماست. ما در این نوشته می‌خواهیم باهم در مورد قالب‌های وردپرس کار کنیم.

مطالب این صفحه

جستجو در میان مقالات راهکارنت...
با ما حرف بزنید؛ خوش‌حال می‌شویم

ما آماده پاسخگویی به سوالات شما هستیم.

۰۹۳۸ ۶۵ ۶۰ ۲۰۰

همچنین می‌توانید اطلاعات خود را از طریق فرم زیر برای ما ارسال کنید. در سریع‌ترین زمان با شما تماس خواهیم گرفت.