وردپرس چیست؟ وردپرس چه امکاناتی دارد؟ مدیریت وردپرس چگونه است؟‌ در این مقاله به صورت مفصل در مورد این موارد توضیح خواهیم داد. پس از مطالعه این مقاله شما درک بسیار کاملی از وردپرس خواهید داشت. اینکه وردپرس چگونه کار می‌کند؟ بخش‌های مختلف مدیریت وردپرس را توضیح می‌دهیم و ارتباط این بخش‌ها با سایت را می‌آموزیم.

سیستم مدیریت محتوا یا CMS چیست؟

وردپرس یک سیستم مدیریت محتواست. پس قبل از هر چیزی باید بدانیم سیستم‌های مدیریت محتوا چیست؟

سیستم مدیریت محتوا (Content Management System) که اغلب به آن CMS هم می‌گویند نرم افزاری است که به کاربران کمک می‌کند تا وبسایت خود را بدون نیاز به دانش برنامه نویسی مدیریت کنند. به زبان ساده تر CMS ابزاری است که می‌توانید با آن سایت بسازید. بدون اینکه حتی یک خط کدنویسی کنید.

همه سیستم‌های مدیریت محتوا دارای پنل مدیریتی هستند. پس از نصب و راه‌اندازی آن شما از طریق پنل مدیریت می‌توانید برگه‌های سایت خود را ایجاد یا ویرایش کنید. می‌توانید یک فروشگاه اینترنتی راه‌اندازی کنید. محصولات، دسته بندی‌ها، سفارش‌ها، مشتریان یا کاربران، تصاویر و به صورت کلی داده‌های سایت خود را از طریق این پنل، مدیریت کنید.

وردپرس چیست؟

وردپرس یک سیستم مدیریت محتوای رایگان برای ساخت سایت است. با یادگیری وردپرس شما می‌توانید به سرعت سایت خود را بسازید. شما قادر خواهید بود با وردپرس هر نوع سایتی داشته باشید. از سایت شخصی گرفته تا سایت‌های شرکتی و فروشگاهی.

هسته اصلی وردپرس رایگان است. قالب‌ها و امکانات بسیار زیاد رایگان و غیر رایگانی برای آن وجود دارد. تقریبا هر امکانی نیاز داشته باشید با کمک افزونه‌های وردپرس می‌توانید پیاده‌سازی کنید. این سیستم مدیریت محتوا با زبان برنامه نویسی PHP نوشته شده است و پایگاه داده MySQL نیاز دارد. با کمک پنل مدیریت وردپرس قادر خواهید بود به سرعت بدون نوشتن حتی یک خط کد سایت خود را بسازید.

پنل مدیریت وردپرس چیست؟

وردپرس دارای دو بخش کلی زیر است:

  • بخش کاربری وردپرس: بخش کاربری یا front-end در وردپرس در واقع سایت شماست. همان قسمتی که کاربران آن را مشاهده می‌کنند.
  • بخش مدیریت وردپرس: پنل مدیریت یا به اصطلاح back-end قسمتی است که از طریق آن سایت خود را مدیریت می‌کنید. این قسمت فقط قابل مشاهده برای مدیر سایت است.

مدیریت وردپرس دارای امکانات ساده و بسیار کاربردی است. یکی از دلایلی که وردپرس اینقدر مورد استقبال عموم قرار گرفته است، سادگی و قابل فهم بودن بخش مدیریت آن است. پنل مدیریت وردپرس بسیار عالی و قابل فهم برای همه کاربران است. از کاربران ساده تا پیشرفته‌ترین برنامه نویسان به سادگی و به سرعت می‌توانند این بخش را درک کنند و با آن سایت خود را بسازند.

برخی از بخش‌های پنل مدیریت وردپرس مربوط به محتوای سایت است. و برخی دیگر وظیفه ظاهر (طراحی) و امکانات سایت را بر عهده دارند. توجه داشته باشید که در این مقاله به بخش‌های پیش فرض مدیریت وردپرس می‌پردازیم. امکانات پیش فرض وردپرس به شرح زیر است. به صورت خلاصه وظیفه این قسمت‌ها را توضیح می‌دهیم:

  • پیشخوان: در این قسمت چکیده‌ای از وضعیت سایت خود را مشاهده خواهید کرد. آخرین دیدگاه‌های ارسالی، به روز رسانی‌ها، وضعیت سلامت سایت و این سری موارد
  • نوشته‌ها: به کمک این قسمت می‌توانید برای سایت خود بخش وبلاگ یا مقالات راه‌اندازی کنید. می‌توانید برای نوشته‌های وبلاگ خود دسته بندی بسازید. و بینهایت نوشته در وبلاگ سایت خود ایجاد کنید.
  • رسانه: بخش رسانه در وردپرس، وظیفه مدیریت رسانه‌های سایت شما را به عهده دارد. هر آنچه تصویر، ویدئو و فایل در سایت خود آپلود کرده باشید از این طریق می‌توانید مشاهده/ویرایش کنید.
  • برگه‌ها: این قسمت مربوط به مدیریت صفحات سایت است. مثلا اگر می‌خواهید یک صفحه برای “تماس با ما” بسازید ازین طریق به سادگی می‌توانید انجام دهید.
  • دیدگاه‌ها: تمام دیدگاه‌هایی که کاربران برای سایت شما ارسال می‌کنند در این قسمت قرار می‌گیرد. مثلا فرض کنید کاربری برای یکی از نوشته‌های وبلاگ شما دیدگاهی می‌گذارد. از این طریق می‌توانید آن را مشاهده یا تایید کنید.
  • نمایش: این قسمت کمی حرفه‌ای تر است. مربوط به ظاهر و در بعضی مواقع امکانات سایت شما می‌باشد. از طریق این قسمت قالب سایت خود را انتخاب می‌کنید. این که سایت شما چه طرحی داشته باشد و …
  • افزونه‌ها: امکانات وبسایت شما در این قسمت قرار دارد. وردپرس دارای افزونه‌های بسیار زیادی است که به سادگی می‌توانید از این طریق آن ها را نصب کنید و امکانات سایت خود را ارتقاء دهید.
  • کاربران: تمام کاربرانی که در سایت شما ثبت نام کرده باشند در این قسمت قابل مشاهده هستند.
  • ابزارها: در این قسمت ابزارهایی قرار دارد که به کمک آن می‌توانید مثلا از اطلاعات سایت خود خروجی بگیرید. یا اگر می‌خواهید اطلاعاتی را درون ریزی کنید این قسمت به شما کمک خواهد کرد.
  • تنظیمات: تنظیمات اصلی وردپرس در این قرار دارد. بخضی از تنظیمات مربوط به موارد قبلی است که گفتیم. مثلا تنظیمات مربوط به دیدگاه‌ها. و برخی از تنظیمات مربوط به لینک‌دهی سایت شما خواهد بود.

به همین سادگی، شما با کمک امکاناتی که شرح دادیم می‌توانید سایت خود را بسازید. ما در مجموعه آموزش رایگان وردپرس به صورت مفصل تمام قسمت‌های بالا را توضیح دادیم. خیلی سریع با مشاهده این آموزش‌ها شما طراحی سایت یاد می‌گیرید.

ساخت فروشگاه اینترنتی با وردپرس

وردپرس ابتدا یک سیستم برای ساخت سایت‌های وبلاگی بود. در ابتدا همه این سیستم را به عنوان یک سیستم وبلاگ‌ دهی می‌شناختند. به مرور زمان یک افزونه به نام ووکامرس ساخته شد. این افزونه به سایت‌های وردپرسی کمک می‌کرد تا از سایت خود یک فروشگاه اینترنتی بسازند. پس از مدتی شرکت وردپرس این افزونه را خرید و آن را توسعه داد. امروزه بسیاری از فروشگاه‌های اینترنتی از ووکامرس استفاده می‌کنند.

شما به سادگی می‌توانید با نصب این افزونه فروشگاه اینترنتی داشته باشید. محصولات خود را به کمک پنل مدیریت ایجاد کنید و امکانات بسیار بی شماری به فروشگاه اینترنتی خود اضافه کنید.

قالب‌ و افزونه‌های رایگان

جامعه برنامه نویسی و کاربران وردپرس در جهان بسیار گسترده است. از همین رو آموزش‌ها و امکانات بیشمار و رایگان برای وردپرس وجود دارد. وردپرس در سایت مرجع خود دو قسمت قالب و افزونه دارد که همه‌ی آنها رایگان هستند و به سادگی می‌توانید از آن‌ها استفاده کنید. حدود ۱۰ هزار قالب رایگان که با کمک آنها می‌توانید هر طرحی که نیاز دارید را انتخاب کنید. و همچنین حدود ۶۰ هزار افزونه که به کمک آنها می‌توانید هر امکانی نیاز دارید در اختیار داشته باشید.

نصب و راه‌اندازی قالب‌ها و افزونه‌های وردپرس بسیار سریع و ساده است. از طریق پنل مدیریت بسیار سریع می‌توانید آن‌ها را به سایت خود اضافه و استفاده کنید. همچنین تعداد بسیار زیادی قالب و افزونه غیر رایگان در مارکت‌های مختلف وجود دارد که قیمت‌‌های بسیار به صرفه‌ای هم دارند و قابل استفاده برای سایت شما خواهند بود.

وردپرس فارسی و امکانات بومی

وردپرس اولین بار توسط آقای مانی منجمی در فروردین ۱۳۸۴ بومی سازی شد. زحمات تیم وردپرس فارسی در آن ابتدا باعث شد که این سیستم مدیریت محتوا بین کاربران ایرانی رواج پیدا کند. امروزه وردپرس کاملا فارسی سازی شده است و کاربران ایرانی مشکل تاریخ شمسی و زبان بومی را ندارند.

همچنین به دلیل اینکه بیشتر از ۵۰ درصد از سایت‌های ایران با وردپرس ساخته شده‌اند، امکانات رایگانی در زمینه درگاه‌های پرداخت و سامانه‌های پیامکی وجود دارد. و یک سایت وردپرسی بدون هزینه‌ی اضافی برنامه نویسی و اتصال به درگاه‌های پیامگی یا پرداخت می‌تواند از آنها استفاده کند.

وردپرس کاملا فارسی سازی شده است و قابل استفاده برای فارسی زبانان و کاربران ایرانی است.

سرعت وردپرس پایین است؟

بحث همیشگی مدیران سایت‌ها این است که سرعت وردپرس پایین است؟ پاسخ به این سؤال به موارد مختلفی ربط پیدا می‌کند. وردپرس دارای طراحی ماژولار است. طراحی ماژولار یعنی یک سیستم از قطعات کوچک به هم چسبیده‌ای ساخته‌ می‌شود که آنها می‌توانند به طور مجزا کار کنند. می‌شود آن‌ها را حذف کرد، اضافه کرد یا جایگزین یکدیگر کرد.

علت اینکه وردپرس ماژولار طراحی شده است به این خاطر است که همه نیازها را بتواند برآورده کند. مثلا کسی که بخواهد فروشگاه اینترنتی راه‌اندازی کند از ماژول (افزونه) ووکامرس استفاده می‌کند. پس دلیل ماژولار بودن وردپرس، پاسخ دادن به نیازهای مختلف سایت‌هاست. همین ماژولار بودن وردپرس است که آن را محبوب کرده است.

به طور کلی در بحث سیستم‌ها، سیستم‌هایی که ماژولار هستند، مصرف منابع سرور بالاتری نسبت به سیستم‌های اختصاصی دارند. پس به طور کلی وردپرس منابع بیشتری از سرور را درگیر می‌کند. منظور از منابع سرور مصرف سی پی یو و رم سرور است.

سرعت وردپرس رابطه مستقیم با کیفیت زیرساخت سایت شما دارد. البته این موضوع را فراموش نکنیم، که بحث سرعت وردپرس برای سایت‌های پر بازدید و خصوصا فروشگاه‌های ووکامرس معمولا مطرح است. اگر شما قصد راه‌اندازی سایت شخصی یا شرکتی دارید اصلا نگران سرعت سایت خود نباشید.

امنیت وردپرس

وردپرس یک نرم‌افزار رایگان و متن باز است. اگر بخواهیم در مورد امنیت وردپرس بررسی داشته باشیم اول باید مفهوم نرم‌افزار متن باز را بیاموزیم. نرم افزارهای متن باز به نرم افزارهای می‌گویند که افراد می‌توانند کدهای آن را ببینند، بسازند، ویرایش و رفع اشکال کنند. به همین علت نرم افزارهای متن باز، به روزرسانی‌های مرتب دارند. و در به روزرسانی‌ها یکی از مهمترین آنها معمولا رفع اشکالات امنیتی است.

نرم افزارهای متن باز وقتی به روزرسانی می‌شوند، توضیحات به روزرسانی را منتشر می‌کنند. مثلا می‌گویند یک مشکل امنیتی وجود داشت و در نسخه جدید رفع شد! حالا فرض کنید یک سایت وردپرس، به روز رسانی را انجام نداده است و یک هکر می‌داند که مشکل امنیتی کجا بوده و به سادگی می‌توانید از همان راهی که فهمیده وارد سایت شما شود. این دقیقا همان چیزی است که افراد می‌گویند وردپرس امنیت پایینی دارد! اگر دقت کنید بیراه هم نمی‌گویند. ولی این نکته بسیار حائز اهمیت است که سایت‌های وردپرس باید همیشه به روز رسانی شوند!

پس بنابر این امنیت وردپرس اصلا پایین نیست! اتفاقا نسبت به سایر سیستم‌ها بالاتر است. چون همواره به صورت مرتب در قالب به روز رسانی در حال رفع اشکال و ارتقای امنیت است.

عالی در سئو

همه سایت‌ها تلاش می‌کنند تا تعداد بازدیدکنندگان خود را افزایش دهند. مهمترین کار برای بالا بردن بازدید سایت، آمدن به صفحه نتایج گوگل است. به زبان ساده، تمام کارهایی که انجام می‌دهیم تا برای موتورهای جستجوگر (به خصوص گوگل) خودمان را معرفی کنیم، سئو می‌گویند.

سئوی وردپرس نسبت به سایر سیستم‌ها بهتر است. افزونه‌های رایگان بسیار خوب و قدرتمندی وجود دارد که می‌توانید به سادگی از آنها استفاده کنید. البته ناگفته نماند همه چیز در سئو به افزونه وابسته نیست. بهتر است درک عمیقی از موضوع سئو داشته باشید. اما به صورت کلی برای سایت‌های وردپرس ابزارهای بسیار متنوع و قدرتمندی وجود دارد که سئو را آسان می‌کند.

وردپرس بهترین انتخاب است؟

پاسخ صحیح به این سؤال کمی سخت است. باید بدانیم که دقیقا چه سایتی با چه امکاناتی نیاز داریم. تخمین بزنیم که چه مقدار بودجه تبلیغاتی کنار گذاشتیم؟‌ آیا قصد شروع یک پروژه بزرگ داریم؟ وردپرس در اکثر موارد می‌تواند یکی از بهترین انتخاب‌ها باشد ولی به صورتی کلی نمی‌شود گفت که بهترین راهکار است. مثلا اگر شما بخواهید یک صرافی آنلاین راه‌اندازی کنید، قطعا وردپرس انتخاب درستی نیست. ولی مثلا برای یک سایت شخصی، شرکتی، وبلاگ حتما بهترین انتخاب شما خواهد بود.

برای چه سایت‌هایی وردپرس مناسب نیست؟

  • اگر استارتاپ خاصی هستید و امکانات خیلی خاصی در نظر دارید (مثلا صرافی آنلاین).
  • فروشگاه‌های اینترنتی و سایت‌های نوبت دهی خیلی بزرگ (بیشتر از ۱۰۰۰ محصول)

به جز دو حالت بالا، وردپرس برای تمامی موضوعات یکی از بهترین انتخاب‌ها خواهد بود. سایت‌های شخصی، شرکتی، فروشگاهی، نوبت دهی، وبلاگ، خبری، نمونه کار و …

جمع‌بندی و شروع آموزش وردپرس

در این مقاله، به زبان ساده وردپرس را توضیح دادیم. سعی کردیم تمام سؤالات و فاکتورهای مهم را بیان کنیم. ما آموزش وردپرس را به صورت عملی ۰ تا ۱۰۰ در سایت قرار داده‌ایم و شما پس از دیدن آموزش‌ها قادر خواهید بود سایت خود را بسازید.

در صورت وجود هرگونه سؤال و ابهامی می‌توانید از طریق دیدگاه‌های همین صفحه با ما در ارتباط باشید. امیدوارم این مقاله مورد استفاده واقع شده باشد. با احترام.